Sej Ramić: Slikanje prirode za one koji žive u Bihaću je božiji dar

BIHAĆ (AA) – Sej Ramić (56) iz Bihaća, profesor je likovne kulture u bihaćkoj Gimnaziji.

Rođen je u Bosanskom Petrovcu, a osnovno školovanje završio je dijelom u Sarajevu i Bihaću, da bi maturirao 1979. godine kao učenik Gimnazije u kojoj danas predaje. Akademiju likovnih umjetnosti završava u Sarajevu 1983. godine, a prve samostalne izložbe imao je u periodu od 1981. do 1983. godine u Sarajevu.

Izlagao je kasnije u rodnom Bosanskom Petrovcu, Bihaću i Zagrebu, gdje je imao zapažen broj posjetitelja i oduševljenje prikazanim djelima.

“Interesovanje za slikarstvo iskazujem u osnovnoj školi u Sarajevu, tako što umjesto jednog rada na časove likovnog donosim desetak slika. Prvu ozbiljniju izložbu sam imao u gimnaziji 1979. godine. Tada mi je profesor Pjer rekao da moram studirati umjetnost. Na toj izložbi mi je ukraden portret sestre Selme i brzo vraćen. Nestale su mi slike sa izložbe u Sarajevu i minijatura sa Bijenala u Tuzli 2007. godine. Volim raditi portrete, jer to je velika porodica različitih ličnosti i individua. Interesuje me karakter čovjeka”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) profesor Ramić.

Navodi da radi pejzaže sa likovima koji se integrišu sa prirodom.

“Oni su gotovo neprimjetni, ali prisutni, što stvara odgovarajuću atmosferu. Slikanje prirode je za one koji žive u Bihaću dar Boga, planetarna vrijednost. To je prepoznao svijet jer je proglasio NP Una biserom prirode. Umjetnici trebaju, svako na svoj način promovirati ovu ljepotu. Diplomirao sam na grafici, a od tehnika najviše volim pastel, olovku i uljene boje“, kaže profesor Ramić.

Leave A Comment